Католическият свят се прощава с папа Бенедикт XVI. Поклонението ще продължи в три дни,

...
Католическият свят се прощава с папа Бенедикт XVI. Поклонението ще продължи в три дни,
Коментари Харесай

Католическият свят се прощава с папа Бенедикт XVI

Католическият свят се прощава с папа Бенедикт XVI. Поклонението ще продължи в три дни, до погребението му в четвъртък на 5 януари.

Хиляди опечалени хора се стекоха от целия свят, с цел да отдадат респект на починалия глава на Римокатолическата черква. Тленните му остатъци са положени в базиликата " Свети Петър " във Ватикана. 95-годишният папа умря в навечерието на Нова година.  Президентът и министър председателят на Италия бяха сред първите, отдали почит на бившия глава на Римокатолическата черква. 

Бенедикт беше спорен водач за някои, само че беше уважаван като стожер на обичайните католически полезности от други.

" Той беше по едно и също време популярен и непретенциозен човек. Всеки можеше да го разбере ", сподели монахинята Вивиана Ескаланте. А отец Анте Върховац от Босна добави: " За мен той беше модернист, най-много тъй като беше страж на това, което вярата в Църквата е била в продължение на две хиляди години. "

" Бих споделила, че той не се опасяваше да се изправи пред въпросите на днешния ден. В това отношение той беше доста открит ", съобщи Нанси Нохрден, шеф на Посветените дами от Regnum Christi.

Бенедикт управлява Католическата черква в продължение на 8 години, преди да се отдръпна заради влошено здраве през 2013 година Погребалната му меса в четвъртък ще бъде водена от неговия правоприемник папа Франциск. Бенедикт XVI ще бъде заровен в криптата под олтара на църквата " Свети Петър “

По-рано родният дом на Бенедикт XVI в немската провинция Бавария също отвори за поклонение.

Католиците в Париж показаха мнението си за папата, който наруши традицията. Той е първият понтифик от 600 години насам, който се отхвърли от папския трон.

" Той нямаше нищо общо с Йоан Павел II, само че да го наследиш, какво можеш да направиш? Но той го правеше със примирение, като човек, който работи за Бога. Правеше го с гениите си, с богословието си. Винаги когато съм го слушал, съм се чувствал по-умен. Той можеше да те накара да схванеш тайната на вярата с елементарни думи ", безапелационен е отец Стефан Есклеф, ректор на " Свещеното сърце ".

Бенедикт се ползваше със смесена известност - той беше считан за непостижим богослов, само че си навлече рецензии поради неуспехите си да признае и да предприеме дейности във връзка с мащабите на половите похищения в католическата черква.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР